Hiányoznak a közös életcélok? Az élet teljesen ellentétes irányba sodorta a feleket, már rég elveszett a tűz? A kapcsolat nem elégíti ki a fontos szükségleteket, csak egy boldogtalan megszokássá alakult át?
Sokan hordozzák magukban ezeket a negatív érzéseket és többnyire hosszú, szenvedéssel teli út vezet a kapcsolat visszafordíthatatlan megromlásához. Ezzel együtt, számos esetben tapasztalható, hogy az egyik fél hidegzuhanyként éli meg, amikor a párja bejelenti válási szándékát.
Sokan csak a másik fél válási szándékának bejelentése után kapnak észhez, és szeretnének keményen dolgozni házasságuk megmentéséért. Nagy részük, szakértői segítséggel, sikeresen meg is tudja oldani a problémákat, azonban vannak olyan esetek is, amikor a másik fél már annyira elkötelezett a válás iránt, hogy nem eshet szó a kapcsolat megmentéséről. Ő valóban válni akar!

A megszokás, az egykor lángoló szerelemből megkötött házasságot is elronthatja. A felek ebben a helyzetben sokszor arra ébrednek, hogy nem többek egymásnak, mint a közös élet nagy készletének egy-egy részletei. Ilyenkor a házastárs már nem valódi partner, csúnyán fogalmazva: “csak a házra felvett kölcsön fele”, a konyha része, a kert és a ház karbantartója. A problémát pedig az a momentum jelenti, amikor valamelyiküknek ez a tárgyiasult szerep már nem lesz elegendő. Na de mi a teendő, ha válni akarsz, de a férjed/feleséged nem?

Mi a menete az egyoldalú válásnak?

Először is gondoljuk át, hogy van-e még a kapcsolatban annyi, hogy a problémáinkat megoldjuk, egy arra szakosodott szakember – akár szexuálpszichológus, életvezetési tanácsadó, coach, pszichológus – segítségével. Ha nem láttok erre esélyt, akkor pedig nincs más út, mint a válás, még akkor sem, ha a másik fél nem akar elválni.

A házasság felbontását a bíróságon kell kérelmezni. A kérelmet bármelyik fél benyújthatja egy keresetlevél beadásával. Amennyiben a keresetlevél beadásra kerül, a bíróság azt kiküldi a másik fél/alperes számára, akinek reagálnia kell erre a kereseti igényre. Harminc nap áll a rendelkezésére, hogy az ellenkérelmet beadja, szintén írásban. Ha azt mondja, hogy nem akar elválni, mert a házastársi életközösségük nem helyrehozhatatlanul romlott, akkor közös megegyezéssel ez az ügy nem tud megvalósulni. Ekkor a bíróságnak le kell folytatnia egy tényállásos bontópert, amiben gyakorlatilag a feleknek fel kell építeniük a házasság megromlásához vezető okokat, tanúkat kell behívniuk, valamint nyilatkozatot kell tenniük. A bíróság ezen információk alapján hozza meg az ítéletet. Ha úgy látja, hogy a kapcsolat helyrehozhatatlan, akkor kimondják, hogy a felek házassága véget ért. Ez azonban egy hosszabb folyamat, a tanúk meghallgatását magában foglaló, több tárgyalásos procedúra, amely mindenki számára lelkileg megterhelő, beleértve a gyerekeket is.

A bíróság kirendelhet mediátort?

Ha van kiskorú gyermek, akkor a mediátor kötelező. Ez a folyamat azonban, egy hivatali teremben nem olyan jóízű, hiszen a feleket ’kötelezik’ arra, hogy itt és most megbeszéljék problémáikat. Ebben az esetben, inkább egy bíróságon kívüli mediátort javaslunk, ahol nyugodt körülmények között egy segítőkész szakértő segítségével tisztázhatják a házastársak nézeteltéréseiket. Mediátoraink, akik közül többen rendelkeznek jogi végzettséggel is, azon dolgoznak, hogy a válási procedúra ideje lényegesen rövidebb legyen, valamint, hogy minden fél (szülők és gyermekek is egyaránt) érdekeit szem előtt tartva, egy mindenki számára elfogadható közös egyezség jöjjön létre.

Spórolj milliókat és éveket, válj el tudatosan és felkészülten!

Az ország egyetlen teljes körű, válási online tudásanyagában mindent összegyűjtöttünk Neked, amire szükséged lehet! Spórold meg a sok különböző szakemberrel való konzultációt!

Hogyan váljak el, ha a férjem/feleségem nem akar?

Tényállásos bontóperrel és jó ügyvéddel!

Ha a másik fél nem is akarja a válást, a bíróság előbb-utóbb el fogja választani a házastársakat, miután a fontos kérdésekben megegyeznek: lakáshasználat, vagyonmegosztás, gyerekek láthatása, gyerektartás, esetleg házastársi tartás. Ez a fajta, úgynevezett egyoldalú válás, a gyakorlatban úgy szokott történni, hogy az első tárgyalás alkalmával általában a válni nem akaró feleség/férj még tiltakozik, azonban, ahogy jön a második és a harmadik tárgyalás, belátja, hogy a folyamat valóban elindult, és sok esetben ennél a fázisnál már Ő maga is igényt tart a válásra.

Ha az egyik fél nem akar elválni, akkor a folyamatnak mindenképpen ügyvéd segítségével kell nekiindulni, ráadásul egy tényállásos bontóperben ajánlott az érdekünkben eljáró, családjogban jártas, ilyenfajta perekben sikeres tapasztalattal rendelkező ügyvéd támogatását kérni.

Készülj fel, hogy a tényállásos bontóper sok esetben egy harccal teli búcsú. Ha döntöttél és segítségre lenne szükséged keress minket bátran! Mi segítünk!