Mik azok a tipikus helyzetek, amelyek ártalmasak a gyermekre és a későbbiekben a szülő – gyerek kapcsolatra?

Vannak pontok, melyekről a válás során mindenképp meg kell állapodni, ezek egy része vagyonjogi kérdés, a másik terület a láthatás, rögvest azután, hogy ki nevelje a gyereket, hogyan gyakorolják a szülői felügyeleti jogot. Minden azon múlik, hogy ezeket a kérdésköröket hogyan tudják megbeszélni egymással a szülők, mi a hozzáállásuk az ezekkel kapcsolatos döntéshez.

Mindenáron csak a saját álláspontjukat tartják relevánsnak és tűzön-vízen keresztül érvényesíteni akarják a saját akaratukat, vagy kompromisszumkészek, megoldásorentáltak, és arra törekednek, hogy egy olyan döntés szülessen meg, ami mindenki számára nemcsak elfogadható, de egy élhető környezetet is biztosít egészen a gyermek felnőttkoráig.

Sajnos döbbenetesen gyakran előfordul az, hogy a negatív érzelmeik elragadják az embereket és meggondolatlanul döntenek. Ilyenkor ahelyett, hogy a körülményeiket figyelembe véve és minden részletet megvizsgálva belegondolnának abba, hogy a döntésüknek milyen következményei lesznek és vajon ezek a következmények szolgálják-e mindazt, amit ők valójában szeretnének, inkább csípőből reagálnak valamit, ami csak arra alkalmas, hogy bántsák a másikat.

Ebben az állapotban a résztvevő felek sokszor csak mennek előre és sajnálatos módon nem mindig segítenek azok sem, akiket tanácsadóként megkeresnek és kérnek, hogy támogassák őket, hanem épp ellenkezőleg, az elmérgesítés felé viszik el a folyamatot.

Ha úgy érzed, neked is segíthetünk,
keress minket bátran!

Írta: Gyermekvédelmi szakember