A válás életed egyik legnehezebb, legfelelősségteljesebb döntése, nagyon alapos mérlegelést, többszintű átgondolást igénylő dolog! Ha részedről eldöntötted, hogy valóban vége, akkor ennek a közlését nem érdemes halogatni. Lehetséges, hogy már a párod is érzi, hogy a házasságotok hajója léket kapott, hogy nem vagytok boldogok és elképzelhető, hogy neki is ott motoszkál a fejében egy új élet kezdetének lehetősége. 

Az is előfordulhat azonban, és ez többnyire a férfiakra jellemző, hogy a párod úgy gondolja, csak kisebb hullámvölgybe kerültetek és helyrehozható a kapcsolatotok, de Te már lezártál, döntöttél.

Bárhogy is, legjobb út az egyenes út! A rossz hír közlésének add meg a módját, teremts hozzá nyugodt körülményeket! Lehet, hogy azért válsz, mert a másik az évek során rengeteg fájdalmat okozott Neked, de a válás NEM a törlesztés pillanata, felesleges fájdalmat ne okozz a házastársadnak!

Néhány tanács, amivel megkönnyítheted magatok számára a közlés pillanatait

 • Mielőtt belevágsz, magadban komolyan véglegesítsd a döntésedet, tudd, hogy merre akarsz haladni a beszélgetésben! A sérült, bántott fél érzelmileg nagyon könnyen ki tud mozdítani téged, hiszen mégiscsak vele élsz, őt választottad. Ne engedd, hogy a sajnálat mentse meg a kapcsolatot!

   

 • Ne kezdj el vagdalózni, és a másik hibáinak emlegetésével validálni a döntésedet! Indokold meg a döntésedet, de kizárólag a saját szempontodból, a saját érzéseidről beszélve és ne a másikat szidva.

   

 • Ne sürgesd a helyzetet. Te akarsz válni, el kell viselned ennek a következményeit, akkor is ha egész éjjel kell beszélgetned a másikkal, és akkor is, ha sír, kiabál, bántani próbál. Légy türelmes, és inkább hallgass.

   

 • Engedd el a füled mellett a másik sértő, megalázó mondatait. Ne menj bele egy adok-kapok játékba, mert egy ilyen helyzetben mindketten kimondhattok olyan dolgokat, amiket később megbántok.

   

 • Ha a másik szeretne még egy esélyt, ha az első reakciója az, hogy próbáljátok meg még egyszer és “mindent megtesz”, hogy működjön, akkor erre kizárólag szakember bevonásával legyél hajlandó! Egy ilyen érzelmi helyzetben az ember bármit megígérne, de a legtöbb esetben, amit elmúlik a félelem, máris elvész a “lelkesedés”. Természetesen, ha úgy érzed, hogy semmi nem mentheti meg a kapcsolatot, akkor légy határozott, és ne áltasd a párodat.

   

 • Ha vannak gyerekeitek, ők semmiképpen ne legyenek a közelben. Nem tudhatod, mit fogsz kiváltani a párodból, ráadásul ezt nem is így kell megtudnia egy gyermeknek.

   

 • Ne az első alkalommal kezdj el arról beszélni, hogy kié lesz a ház, és hogyan tervezted a válást, a gyerekeket. Adj időt a másiknak, hogy magához térjen az első sokkból, és egy következő alkalommal tisztázzátok a részleteket. 

A válások nagy részénél többek között azért is mérgesedik el utólag a kapcsolat, mert az egyik fél úgy érzi, hogy ő “nem lett figyelmeztetve”. 

Nézz őszintén magadba:

Leültetek már, akár csak egyszer is, nyugodt körülmények között, hogy elmondd neki, mi az, amivel nem tudsz együtt élni? 

Biztosan adtál esélyt ennek a házasságnak, vagy csak sokkal egyszerűbb kimenekülni belőle, mint szembenézni a nehézségekkel? 

2-féle válás létezik: szép, kulturált és harcos, mindenkit megsebző válás

A párok zöme azt gondolja, hogy bizony az ő válásuk mintaszerűen szép és kulturált lesz, mégis a bontóperek mintegy 60%-a úgynevezett tényállásos, harcos fájdalmakkal teli búcsú, ahol a család minden tagja sérül. 

Házastársat váláskor, testvért örökléskor, barátot pénztelenségben ismeri meg az ember. Hatalmas megdöbbenések, felismerések övezik azt a folyamatot, amikor az ember rá sem ismer házastársára a bontóper előtt/alatt után mutatott viselkedése alapján! 

A higgadt kommunikáció és kultúrált válási szándék általában az alábbi dolgok miatt bicsaklik meg:

 1. harmadik fél kerül a kapcsolatba
 2. pénz: valaki nyerészkedni akar a másikon, vagy anyagi ellehetetlenítéssel akarja megsemmisíteni, megbüntetni a házastársát
 3. az egyik fél a gyerek elidegenítésével áll bosszút a házastársán vélt vagy valós sérelmeiért
 4. titkos tanácsadó szítja az indulatokat a háttérben. Ez lehet fiáért/lányáért aggódó szülő, lehet csak a saját munkadíját néző, ügyfelét extra perekbe belehajszoló ügyvéd, esetleg mindenhez (is) értő barát/barátnő!

Tudnod kell azonban, hogy a tényállásos, harcias válásnál a közös megegyezésen alapuló válás jóval pénz-, idő- és fájdalom takarékosabb megoldás!

Ezt az esetek többségében a felek a saját tudásukból, érzelmeiktől fűtve nem tudják megcsinálni!

Mi, a SzépenVáljEl Válásközpontban professzionális csapatunkkal az alábbiakban segítünk a válási folyamatban:

mediátoraink segítségével létrehozzuk a gyermekek és a felek érdekeit tartalmazó egyezséget

megegyezés párti ügyvédeink előállítják a vagyonjogi megegyezéseket rögzítő magánokiratokat, és együttes jogi képviseletet nyújtanak a párnak

ha úgy érzed, párod harcolni fog a gyermeket illetően, gyermekvédelmi szakértőink ismertetik a mozgásteredet és kötelezettségeidet

gyermeked védelmét a gyermekpszichológusaink konzultációi biztosíthatják

ha úgy érzed, az elengedés nem megy, veszteségfeldolgozó szakemberünkkel dolgozhattok a súlyok lepakolásában, az elengedésben

ha nem látod, merre lépj előre az új életedben, életvezetési tanácsadóinkkal meghatározhatod új céljaidat

ha összeroskadsz a vál(toz)ás okozta stressztől, stresszkezelő szakembereink élhetővé teszik az életed szakértelmükkel.

ha nőiességedben/férfiasságodban sérültél, szexuálpszichológusaink segítségével újra építheted magad

Gyermekvédelmi szakemberünk válaszol VII.

Mit tehet a gondozó szülő,
ha a különélő szülő nem fizet gyerektartást?
 
Mik azok a jelek, melyeket ha észreveszel magadon,
érdemes elgondolkodnod a váláson?
 

Mindezeken kívül a teljes válási folyamatban, ebben a kiismerhetetlennek látszó labirintusban, fogjuk a kezed és végigviszünk a folyamaton, a reménytelennek tűnő helyzetben támaszaid leszünk!

Szóval, ha valóban döntöttél, nagy levegő és előre, a többit pedig bízd ránk!

Az Ünnepek alatt is elérhetőek vagyunk e-mailben és telefonon munkanapokon!

Szerző: Galambos Balázs, alapító, válási mediátor