Oszlassunk először el egy tévhitet, ami nagyon erősen él a köztudatban, mégpedig hogy a kapcsolattartás és a tartásdíj összefügg.

Sajnos a mai napig megesik, hogy az apák azzal zsarolják az anyákat, hogy ők egy forintot sem fognak fizetni, ha nem láthatják a gyereket. Persze ugyanez működik fordítva is, az anyák pedig azzal zsarolják az apákat, hogy nem láthatják a gyereküket, ha nem fizetik rendesen a tartásdíjat. Nos, ez egyáltalán nem így van, ez két teljesen külön ügytípus, aminek semmi köze egymáshoz. Tény azonban, hogy mindkét szülő nagyon sokat tehet azért, hogy a másikat jobb belátásra bírja azzal, hogy ő maga jogkövető magatartást folytat.

A tartás elmulasztásáért indíthat eljárást az anya. Tehet feljelentést és ekkor az ügyben el is fognak járni. Továbbá a bírósági döntés alapján kérhet végrehajtást az elmulasztott tartásra. Azt érdemes tudni, hogy végrehajtási eljárás keretében azt lehet végrehajtani, ami be van jelentve. Tehát ha apuka egy minimálbérre bejelentett vállalkozó, vagy esetleg nincs is bejelentett jövedelme, akkor ezzel nem sok mindent tud tenni a végrehajtó. Sok olyan eset van, amikor apuka egy hatalmas luxusautóban ül, de az természetesen nincs a nevén, jogilag nincsen hozzá semmi köze. Előfordulhat, hogy az egyik fél valójában magas életszínvonalon él, de a tartásdíj tekintetében mindez nem mutatkozik meg.

Ettől függetlenül a tartás elmulasztása miatti eljárás az, amit igenis érdemes megindítani, mert ez egy jelzés a másik fél számára, hogy lehet, hogy most nincs a nevén semmi és pillanatnyilag nem lehet rajta végrehajtani semmit, de nem lehet úgy leélni 20-30-40 évet, hogy ez így is maradjon – vagy legalábbis nagyon nehéz. Abban a pillanatban, amikor lesz valamije, akkor el fog kezdődni a végrehajtás és az anya kapni fog valamit. Érintheti a fizetését, inkasszózhatnak, ha tulajdona lesz az apának, azt lefoglalhatják, ráterhelhetnek.

Igenis vannak opciók arra, hogy kikényszerítsék ezt a tartásdíjat, még ha hosszadalmas is a folyamat.

Ha úgy érzed, neked is segíthetünk,
keress minket bátran!

Írta: Gyermekvédelmi szakember