10 leggyakoribb hiba, amit nőként elkövethetsz a váláskor

Egy válás elmérgesedéséért mindkét fél “sokat tud tenni”, ezért fontos látnunk, hogy mely cselekedetek vezetnek komoly konfliktusokhoz. Cikkünkben most a női oldalt vesézzük ki, őszintén, szókimondóan, hamarosan pedig jönnek a férfiak által elkövetett hibák is!

1. Nem adod át a gyermekeidet a megítélt kapcsolattartásra

Vannak olyan esetek, ahol a nő nem tud saját sértettségéből engedni, és hiába van megítélve egy adott kapcsolattartási  keret, felülbírálja a Bírósági döntést és a saját meggyőződése, igazságérzete alapján nem adja át az édesapának a gyermeket. Ha az ex férjed nem egy közveszélyes bűnöző, vagy nem hajlamos az erőszakra, akkor fontos tudnod, hogy a fenti döntéssel nem csak őt bünteted, hanem a gyereket is. Arról nem is beszélve, hogy egyedülálló anyaként különösen sokat számít az Énidő, amit legtöbbször csak ilyenkor engedhetsz meg magadnak. 

2. Zavarod a kapcsolattartást

Szintén előfordul az a jelenség is, hogy bár kénytelen-kelletlen odaadja a nevelőszülő a gyermeket, viszont a kapcsolattartás ideje alatt többször is  hívást kezdeményez felé, vagy hívást fogad a lojalitáskonfliktussal küzdő, az anya számára bizonyítani akaró gyermektől!  Kérlek légy fegyelmezett! Ez a gyermek és a különélő szülő PRIVÁT ideje. Úgy készítsd fel a gyereket és magadat is a kapcsolattartásra, hogy legközelebb csak a visszaadást követően kommunikáltok. Ez a magatartás a gyereknek sem jó, hiszen nem tudja teljes minőségében megélni az édesapjával töltött időt, és egy állandó belső harcra készteti.

3. Ellen-neveled, elidegeníted a gyermeked, szidalmazod férjed új párját

Sajnos gyakran előfordul, hogy a gyermek születése után, a kisgyermekkor alatt, elmegy a házasságban a férfi-női kapcsolatról a fókusz. Ezt a férfi nem tudja se kommunikálni, se kezelni megfelelően, és egy idő után félrelép. Ilyenkor, az átélt sértettség, megalázottság, csalódottság eredményeképpen, az édesanya a válás után nem az apát látja már csak az ex férjében, akivel a jó szülőtársi kapcsolatra kellene törekedni, hanem az ősellenséget, aki a közös álmokat megtiporta. És ezen fájdalmának meghallgatására a legmegfelelőbbnek a közös gyermeket látja, ezzel rögtön felnőtt szerepbe emelve őt, és megtörténik az ellen-nevelés, később az elidegenítés is. A gyermek nem meri jól érezni magát a kapcsolattartásokon és gyakran az is előfordul, hogy az anyai ráhatás olyan erős, hogy az apa új, egyébként a gyermek felé szeretettel forduló, párját szintén durván elutasítja a gyermek. Az ellen-neveléssel mind rövid, mind hosszú távon a gyermeked lelkét teszed tönkre! Bármennyire is fáj, ami történt, ne engedd, hogy a lelked sérülései a kicsi lelkét is megtépázzák, hiszen maga a válás is nehéz helyzet számára. 

4. Kizárod a közös ünnepekből az édesapát

A válás nem csak Neked és a gyereknek, hanem az édesapának, az ex férjednek is nagy törés. Ez az a pont, amikor problémakezelési-, párkapcsolati-, valamint elengedési mintát láthat a gyermek tőletek! Az ünnepek, születésnap, névnap, húsvét és a gyermek életének nagy pillanatai nem csak Neked fontosak, hanem az édesapjának is! Dolgozzatok ki egy rendszert, ami szerint ezeket az ünnepeket tartjátok. Légy okos, légy tekintettel a gyermekre és az apjára is! A jövőnek dolgozol, ezt tartsd szem előtt!

5. Kizárod a gyermek életének jelentős eseményeiből az apai nagyszülőket

Szintén nem ritka, pláne egy vitás együttélésből eredő harcos válás esetén, hogy a harag oly mértékű, hogy a felek valóságos hadsereget gyűjtenek a hátuk mögé, és ilyenkor a tüzérséget a szabadidővel és sokszor egzisztenciával rendelkező, nagyszülők jelentik! Ez a jelenség mindkét oldalról tipikus! Azonban az apai nagyszülők kizárását azért említem külön, mert a nevelőszülő – logikusan és rendszerint – a saját szüleit be szokta vonni a nevelésbe, azonban az ex férj édesanyját és édesapját már nem szeretné. Ők a gyermeked nagyszülei! Elváltatok, már nem kell alkalmazkodnod hozzájuk, de el sem szakíthatod a gyermekeidet tőlük. Légy okos! Te is leszel nagyszülő, és lehet, hogy a Te gyermekeid is válni fognak…. Se a gyermeket se a nagyszüleit ne foszd meg egymástól!

6. Bosszút forralsz és tönkre akarod tenni az ex férjedet

Megcsalás, vagy súlyos sértettség és feldolgozatlan fájdalmak esetén sajnos sokan esnek abba a hibába, hogy nem önmaguk újraépítésével, hanem a másik “leépítésével” töltik az időt. Számtalan csúnya esetet láttunk már, ahol egy vállalkozás beborítása, rendőrségi perek hamis tanúkkal, extrém esetben az ex férj megveretése, bebörtönzése, új párkapcsolatának ellehetetlenítése sem volt elég a női félnek. Ha hasonló gondolataid vannak és legszívesebb az exed egész életét tönkretennéd, előbb gondolkozz egy kicsit! A harag, amit érzel, vajon hová fog vezetni hosszú távon? Ha sikerül “megsemmisítened” az ellenséget, azzal valójában kinek ártasz? Próbálj lehiggadni, és adj hálát a Teremtőnek a szabadságodért, de ENGEDD EL A BOSSZÚT, mert meg fog betegíteni! A saját lelkedet egy életre tönkreteszed ezzel, ő pedig vidáman fel fog állni és éli tovább az életét.

7. Megegyezés helyett harcolni akarsz a bíróságon, ebbe akár a gyereket is bevonod

Rengeteg ember esik abba a hibába, hogy mindenáron igazságot akar szolgáltatni magának a válási folyamat során. Fontos ilyenkor mérlegelni, hogy egy rövid, takarékos, megegyezésen alapuló válás helyett akár 3-7 évig is eltarthat egy tényállásos bontóper, amely érzelmileg, anyagilag is tönkreteszi a résztvevőket. Az sem ritka, hogy a Bírósági folyamatba az édesanyák bevonják az amúgy is sérült lelkű gyermekeiket, hogy az apjuk ellen tanúskodjanak, foglaljanak állást. Szerinted a gyermeket ez hosszú távon ez mennyire viseli meg? Lehet, hogy most nem látsz rajta semmit, és örülsz, hogy kiáll melletted, de vedd figyelembe, hogy komoly terápiára lehet szüksége felnőtt korában, hogy fel tudja dolgozni az egész procedúrát, amin keresztül vitted.

8. Kizárod a férjed a közös ingatlanból

“Ide ez a szemét többet be nem teszi a lábát!” Mondja ezt sok Nő, akinek a férje félrelép és az újdonsült barátnőjénél alszik, majd történik egy zárcsere is… Annak ellenére, hogy az érzéseidet teljes mértékben megértjük, fontos tudnod, hogy ez jogilag nagy hiba! Ha kizárod a férjed, aki visszatérés szándékát jelezve ment el pár éjszakára, akkor lakáshasználati díjat fizethetsz majd neki. Ezen kívül ezt a gyermeked is látni fogja, ami súlyos lelki problémákat okozhat neki a jövőben. 

9. Vagyonjogi eljárás során valótlanságokat állítasz, hamisan tanúztatsz

Miután a leendő egyedülálló szülők megrettennek a terhek szinte egyedüli cipelésének víziójától, a vagyonmegosztásnál nem ritka, hogy akár hamis tanúkkal is igyekeznek alátámasztani érveiket. Egyrészt a Bíróság kellő alapossággal jár el, és kideríti rendszerint az igazságot, másrészt a hamis  tanúzás bűncselekmény, tartózkodj ettől az attitűdtől, bízz a termelőképességedben és törekedj a korrekt, békés megegyezésre!

10. Jelentősebb egészségügyi, életviteli, tanulmányi eseményekből/döntésekből kizárod az apát

Nem ritka ilyesmiről hallani még közös szülői felügyeleti jog esetén sem, csak azért, mert az édesanya és/vagy a neki megfelelni kívánó ellen-nevelt gyermek így látja jónak. Egyrészt, az apának joga van tudni a gyermeke életének főbb eseményeiről, másrészt lehet, hogy Te belül mélyen megveted őt, de mégis rendelkezhet néhány olyan nézőponttal, mely a gyermek életének eredményes, sikeres és boldog jövője szempontjából kulcsfontosságú lehet. A legfontosabb dolgokról INFORMÁLD AZ ÉDESAPÁT! Emlékezz, hogy csak férj-feleségként váltatok el, nem szülőként! Ez életetek végéig közös feladat marad. 

+1: arra tanítod a gyermekeidet, hogy az apjukat pénztárcának használják

Gyakran fordul elő az is, hogy az édesapa anyagi helyzete jelentősen jobb, mint a gyermekeket nevelő édesanyáé. Ha komoly ellenérzésed is van a nálad jobb módban élő ex férjeddel szemben, tanítsd a gyermeked arra, hogy tisztelje, szeresse, fogadja el az apját és ne “pénzeszsáknak” nézze. Ha ugyanis a pénz-kérés szokássá válik, előfordulhat, hogy a gyermeked nem fogja tudni értékelni a pénzt, összezavarodnak a fejében az ezzel kapcsolatos gondolatok és a tudatos pénzügyi nevelése sokkal nehezebb lesz, mint gondolnád. 

A mai házasságok nagyobb része sajnos válással végződik, egyre kevesebb a kivétel. Ennek az egyik oka pedig pont az, hogy már a legtöbben gyermekkorukban is rossz szülői mintákat látnak. Ezeket a mintákat tanítod Te is gyermekednek, amikor a fenti hibákat elköveted! 


Spórolj milliókat és éveket, válj el tudatosan és felkészülten!

Az ország egyetlen teljes körű, válási online tudásanyagában mindent összegyűjtöttünk Neked, amire szükséged lehet! Spórold meg a sok különböző szakemberrel való konzultációt!
Válási Navigátor
cross