Egy házasság vége mindkét fél életében nagy változásokat jelent. A válás egy komoly mélypont, amely után az ember érzelmileg kimerült, a jövőjét tekintve pedig rémült és kétségekkel teli.  Ebben az életszakaszban nagyon sok minden felszínre kerül, talán a legnagyobb önismereti tréning és legfélelmetesebb hullámvasút, amiben eddig ülhettél.

Évekkel ezelőtt tett eskütök, melyben örök hűséget és szerelmet fogadtatok, felbomlott. Teljesen új élet vár rátok, új betöltendő szerepek, új feladatok, új érzelmek, új barátok, új harcok és új örömök. A kudarc és a veszteség jó lehetőség arra, hogy átértékeljétek eddigi életeteket.

Ne kudarcként fogd fel a válásod, nézd úgy, hogy esélyt kaptál egy új életre, valami jobbra, tartalmasabbra, egy olyan tapasztalattal, amit a saját javadra fordíthatsz. 

Válás után hogyan tovább?

 

Adj időt magadnak!

Ahhoz, hogy újra boldog lehess, előbb meg kell élned a gyászt és a fájdalmat, hogy el tudd engedni a benned lévő sérelmeket. Teljesen normális, ha az elején tanácstalan vagy merre is indulj, hogyan is folytasd tovább az életed. Egy átlagos embernek körülbelül 2 év, mire a válás utáni új élethelyzethez alkalmazkodni tud. Légy kitartó és légy türelmes magaddal szemben!

Nyerd vissza önmagad!

A legfontosabb most, hogy az önbizalmad és az önbecsülésed visszanyerd. Szabadulj meg minden olyan korlátozó tényezőtől, negatív gondolattól, kishitűségtől, amivel eddig ostoroztad magad. Ismerd meg a benned rejlő erőt, a pozitív személyiséget, és építsd vissza az önmagadba vetett hited.

Gondolkodj pozitívan!

A legbölcsebb mondás: „minden nézőpont kérdése”. Minden szituáció, élethelyzet és történés az, ahogyan Te felfogod, és ahogyan Te reagálsz rá. Csak rajtad múlik, hogy hogyan állsz hozzá az élethez és az egyes dolgokhoz. Próbálj meg tudatosan dolgozni azon, hogy pozitívan közelíts. A pohár nem félig üres, hanem félig teli!

Hozd ki magadból a legtöbbet!

Sportolj, étkezz egészségesen, öltözz fel csinosan. Szép és helyes vagy! Hozd ki magadból a maximumot, ezzel jót teszel az önbizalmadnak, amivel a lelked is virágozni fog. Ha begubózol, és a régi sebeken emészted magad, csak mélyebb lelki állapotba kerülhetsz.

Töltsd ki a szabadidőd!

Csinálj programot, járj el a barátaiddal szórakozni, töltsd ki a nap 24 óráját, dolgozz, tanulj új dolgokat, fejlődj és élvezd a gyermekeid társaságát. Az új dolgok, amellett, hogy a fejlődésed szolgálják, új szituációkat és új ismerősöket is teremtenek, melyek gyógyító erővel hathatnak a lelkedre.

Keresd fel a barátaidat!

Olyan emberek társaságában töltsd az időd, akikre felnézel, és akik építőleg hatnak Rád. Találkozz elvált ismerőseiddel, gyűjts ötleteket, Ők hogyan kezelték hatékonyan azokat a helyzeteket, amelyek miatt aggódsz. Olyanokkal beszélj, akik sikeresen túl vannak azon, ami téged félelemmel tölt most el. Tanulj mások tapasztalataiból.

Kérj segítséget!

Sokan azt gondolják, képesek egyedül kezelni a helyzetet, de végül alkoholba fojtják a bánatukat, ahonnan már nagyon nehéz felállni. Ha úgy érzed egyedül nem fog menni, és teljesen kilátástalannak tartod a jövőd, kérj segítséget! Nem szégyen profi terapeutához fordulni.

Ne mondj le az álmaidról!

A realitás talaján maradva, tűzz ki célokat magad elé, az álmodozáshoz egyedülállóként is jogod van. Sokat kell majd dolgoznod ezekért az álmokért, de ne feledd, a kemény munka előbb vagy utóbb meghozza a gyümölcsét.

Engedd el, amit el kell engedned!

Ne ragaszkodj olyan dologhoz görcsösen, ami már nem működik, inkább mérlegelj! Frusztráló lehet az a gondolat, hogy a múltbéli történések nélkül, most hol is tartanál az életben. Ne ezen gondolkozz, inkább azt mérlegeld, hogy most merre is menj tovább.

Ne törődj azzal, hogy mások mit gondolnak!

Semmit nem változtat az életeden, ha azzal foglalkozol, hogy mások mit gondolnak rólad. A valódi történéseket és fájdalmakat csak Te értheted, így ne pazarolj arra energiát, hogy ezt másokkal is megértesd.

Kezdj új életet válás után! Ne hidd, hogy amiben most vagy, az egy büntetés. Csak azért érzed nehéznek a helyzeted, mert még ellenállsz a változásnak.

Válás utáni új kapcsolat

 

Az előző házasságod valódi lezárása nélkül, válás után, új kapcsolatba ugrani veszélyes. A problémák valódi megoldása nélkül, egy új kapcsolatba menekülsz, érzelmi biztonságot és szeretetet keresve, közben pedig a problémák ugyanazok és ugyanolyanok maradnak. Egy új kötelék indulásakor hajlamosak az emberek csak a pozitív dolgokra fókuszálni, nem törődni a hibákkal, amik viszont az idő elteltével egyre erőteljesebben előjönnek. Ahhoz, hogy a helyzetek ne ismételjék magukat, fejlődésre és önbizalomra van szükséged.

Válás után – új kapcsolat keresése HELYETT  – előbb a régi kapcsolatod lezárásán dolgozz!

Férfiként és nőként is végig kell gyászolnod a folyamatot. El kell ismerned a volt párod értékeit (hiszen korábban nem véletlenül választottad pont őt), meg kell értened az Ő oldalát, és meg kell bocsátanod a hibákat, amiket elkövettetek. Ezek nélkül nem fog menni a tovább lépés.

Akkor tekinthető lezártnak egy régi kapcsolat, ha:

  • bármilyen témáról tudtok nyugodtan beszélgetni anélkül, hogy újabb veszekedésbe kezdenétek
  • nincs szex, közös üzlet, vagyon, ami mindkettőtöket megkötne
  • a gyerekek nevelése marad az egyetlen közös pont az életetekben

Ne félj attól, hogy a válásod miatt az új partnered megbélyegez! Gondolkodj úgy, hogy a válással Te már:

  • tapasztaltabb vagy
  • lecsillapodtál
  • képes vagy a kompromisszumokra
  • boldog párkapcsolatban szeretnél végre élni
  • és nem követed el ugyanazokat a hibákat még egyszer.

Válás után új kapcsolat, gyerekkel

 

Válás után a gyerekek is új élethelyzetbe kerülnek, szembe kell nézniük azzal, hogy szüleik már soha többé nem lesznek egy pár. Segíts nekik megérteni, hogy a közted és a volt párod közötti szeretet megszűnése, az irántuk érzett szeretetet nem befolyásolja. Ha a gyermekek érzik ezt a biztonságot, idővel el fogják fogadni az új helyzetet. Ha az apukájukat és az anyukájukat is boldognak látják külön-külön, akkor nekik is könnyebb lesz. Az új kapcsolat kialakítása előtt ajánlott fél évet várni. Ebben az időszakban a gyermekeknek kizárólagos figyelmet kell élvezniük, különben úgy érezhetik, hogy mindkét szülőjüket elveszítették. Ha úgy érzed, kellő szeretetet és figyelmet tudsz adni a gyermekeidnek, valamint emellett biztos vagy a jelenlegi döntésedben az új kapcsolatodat illetően, akkor ez a kisugárzás hatni fog rájuk, és könnyebben el fogják fogadni a döntésedet. Nagyon fontos, hogy csak akkor mutasd be nekik az új párod, ha úgy érzed, hogy az életed hosszú távú részese lesz. Se kisebb, se pedig nagyobb korban nem kezelik jól a gyerekek, ha a sűrűn új ember lép az életedbe.

 

Új életet kezdeni válás után nem könnyű, de ha elegendő időt adsz magadnak, a boldogság előbb-utóbb rád talál!

Nézd meg a teljes adást, és merülj el jobban a fenti témákban szakértőinkkel!

2021. 01. 04. Ridikül
Külön utakon, az elválás művészete
Január 5-i adás.

További hasonló tartalmak:

Gyermekvédelmi szakemberünk válaszol VII.
Mit tehet a gondozó szülő, ha a különélő szülő nem fizet gyerektartást?

Spórolj milliókat és éveket, válj el tudatosan és felkészülten!

Az ország egyetlen teljes körű, válási online tudásanyagában mindent összegyűjtöttünk Neked, amire szükséged lehet! Spórold meg a sok különböző szakemberrel való konzultációt!

Ha válás utáni problémákkal küzdenél és úgy érzed segítségre szorulsz, keress fel minket bizalommal!

 

 

 

 

Szerző: Galambos Balázs, alapító, válási mediátor