Először is szögezzük le, hogy mi a SzépenVáljEl Válásközpontban nem vagyunk válás pártiak, mi egy teljes, boldog életnek vagyunk a hívei. A hozzánk konzultálni forduló párok megerősíthetik: első lépésként alaposan körbejárjuk a házasság megmentésének lehetséges útjait, és akár harcolunk is érte, ha a pár tagjain érzékelünk még egymás iránt szeretet morzsát.

Elsődleges számunkra egy egészségesen és jól működő családi egység létrehozása/megőrzése, azonban mi is tudjuk, hogy vannak olyan kapcsolatok, ahol a válás megváltás a pár tagjainak és a gyermekeknek is. 

Fontos azonban tisztázni, hogy mik azok a jelek, amiket észrevéve át kellene gondolnod, hogy valóban egymás mellett kell-e leélnetek az életeteket.

,A konfliktus, a kapcsolat betegségének csupán tünete, a válásról hozott döntés előtt érdemes a konfliktus gyökeréhez, annak kialakulási okaihoz visszanyúlnod, hogy megértsd a kialakult helyzet hátterét és ennek tudatában határozhass a jövőről.

10 tünet, melyek jelentkezésekor tényleg a válás lehet a megoldás:

1. Fizikális bántalmazás. Aki egyszer ütött, jó eséllyel többször is fog! Nemcsak nőkkel, hanem férfiakkal szemben is követnek el fizikai erőszakot, csak a legtöbb esetben, a bántalmazott fél szégyenérzete miatt, ez nem kerül napvilágra. 

2. Elhúzódó verbális bántalmazás. Ha úgy érzed, hogy párod nap-mint-nap tiszteletlenül, megalázóan, érdekeidet teljesen figyelmen kívül hagyva cselekszik és kommunikál, akkor ezzel legalább olyan súlyos károkat okozhat Neked, mintha fizikailag bántana.

3. Hűtlenség esetén, természetesen, nem azonnal a válás a megoldás, de komoly gondolkodásra adhat okot, ha ez megtörtént bármely részről is! Még akkor is érdemes fontolóra venni a kapcsolat jövőjét, ha Te voltál a hűtlen fél, hiszen valami biztosan meghúzódott ennek a hátterében.

4. A tisztelet és odafigyelés, illetve a megbecsülés teljes, tartósan fennálló hiánya esetén érdemes először is feltárnotok az okokat, akár mediáció, akár terápia során. Tapasztalataink szerint a párok szinte “észrevétlenül” távolodnak el egymástól az évek során és gyakran felidézni sem tudják, hogy miért is vannak együtt, miért a másikat választották annak idején.

5. Megszűntek a közös céljaitok, úgy érzed teljesen más irányba tart az életetek. Olyan a pároddal, mintha egy idegennel lennél együtt: mindketten élitek a saját, elszeparált életeteket, és maximum a tartózkodási helyetek a közös, fejben és lélekben már máshol jártok.

6. A kommunikáció folyamatos csődje, hiánya. Úgy érzed, már semmit nem tudtok megbeszélni egymással, és a párod nem érti meg, mit szeretnél kommunikálni felé.

7. A szexuális élet működésképtelensége, hosszan tartó hiánya. Minden hosszútávú kapcsolatban előfordulnak kevésbé “szenvedélyes” időszakok, ez természetes. Ha azonban úgy érzed, hogy szexuális igényetek, vágyaitok olyan messze állnak egymástól, hogy ez mindig is nehézséget okoz majd, akkor érdemes idejében lépni. Először mindenképpen vegyétek igénybe szexuálpszichológus segítségét, hiszen sok problémára megoldást nyújthat. Ha azonban semmi nem segít, akkor lehetséges, hogy valóban nem amellett az ember mellett élsz, akire szükséged van.

8. A gyermekeitek folyamatos fizikai vagy verbális bántalmazása. Ha úgy érzed, hogy párod árt a gyerekeknek, és látod is a sérülés jeleit rajtuk, akkor ne gondolkozz tovább! Férfi/nő millió van a világon. A gyermeked az első. 

9. Kezded elveszteni Önmagad. Úgy érzed, mindent a párod akaratának rendelsz alá, és már azt sem tudod, mit szerettél régen csinálni, ha egyedül voltál. Megszűnnek a baráti kapcsolataid, nincs hobbid, az egész életed a másikról szól. Ha ez igaz rád, először gondold át, hogy valóban ő okozza-e ezt, vagy valamiért Te vagy az, aki hajlamos feladni saját magát másokért.

10. Anyagi területen való titkolózás, a közös vagyonotokkal való visszaélés. Természetesen ez egyetlen házasságban sem elfogadható. Akkor sem, ha csak az egyik fél dolgozik a párból! Minden anyagi döntésnek közösnek kell lennie, hiszen a munkát nem vállaló fél azzal járul hozzá a közös célokhoz, hogy mindent megteremt otthon, amire a családnak szüksége lehet. Ne engedd, hogy anyagilag kiszolgáltatottá tegyen valaki!

Mindenki hibázhat! 

De ha ezen tünetek bármelyikét észleled a kapcsolatodon, pláne ha egyszerre többet is, akkor értékeld és gondold át, hogy meddig szeretnél így élni, illetve ha van gyermeked, milyen anya/apa/párkapcsolat/konfliktus megoldási mintázatot lát, visz magával általatok?

 

További hasonló tartalmak:

Hogyan mondd meg a párodnak, hogy válni akarsz?
Gyermekvédelmi szakemberünk válaszol VII.

Mit tehet a gondozó szülő,
ha a különélő szülő nem fizet gyerektartást?
 
Mik azok a jelek, melyeket ha észreveszel magadon,
érdemes elgondolkodnod a váláson?
 

Segítséget kérni nem szégyen!
A SzépenVáljEl Válásközpont szakemberei megfelelő szaktudással és teljes elköteleződéssel várnak, hogy vagy rendbe rakhasd, vagy méltó módon lezárhasd a kapcsolódást, mellyel önmagatok erejéből idáig jutottatok!

Bármilyen kapcsolati, házassági elakadásotok is van, keress minket bizalommal!

Az Ünnepek alatt is elérhetőek vagyunk e-mailben és telefonon munkanapokon!

 

 

Szerző: Galambos Balázs, alapító, válási mediátor