Németh Edina

pszichológus

Válás: miért is lehet szükséges a pszichológus ebben a folyamatban?

 Kedves Szülők!

Ha már eljutottak oda, hogy válásra kerül a sor, kérem fogadják el azt, hogy a válás a család minden tagjának krízis. Egy ismeretlen élethelyzet, melyből egy új egyensúly alakulhat ki. Fontos, hogy alakulHAT! Mindez azon múlik, hogy Önök, felnőttek, érzelmileg hogyan tudják ezt a helyzetet kezelni. Ettől függ, hogy gyermekük a veszteség milyen fokát éli majd meg. A válás után a férj/feleség szerep ugyan megszűnik, de a SZÜLŐ SZEREP örökre összeköti Önöket. Ezért hangsúlyozom minden szülőkonzultáción, hogy a sérelmeket (ha kell, szakember bevonásával) Önök rendezzék egymást közt és a gyerekeknél -csúnya szóval élve- veszteségminimalizálás legyen. Miért is? Mert amikor a szülők elválnak, akkor a gyermek azon szülőt, aki elköltözik a közös élettérből „elveszíti”. Az, hogy az ő életéből csak úgy kiléphetnek, bizonytalansággal tölti el, feléledhet a bűntudat, hogy hátha miatta történt mindez, mert nem fogadott szót, nem pakolta össze a játékait, nem készítette el a házi feladatot stb. Ezért nem mindegy, hogy a válás tényét hogyan és mi módon közlik a gyermekkel/gyermekekkel, szintén fontos ehhez kapcsolva a gyermek életkora, a pontos forgatókönyv, hogy a gyermek tudja, mi fog következni, hogyan tovább (természetesen életkori szintnek megfelelően). A legfontosabb viszont, hogy a válási folyamatban NE LEGYEN ESZKÖZ A GYERMEK! Önös érdekeik megvalósítására ne a gyereket használják!

 A fent leírtak ugyan elrettentőnek tűnhetnek, de a gyermeki világ egy különleges tér, ahol a felnőtt elvárások, gondolatok, érdekek és célok szintén sajátos köntösben jelennek meg vagy éppen alakulnak át. Ebben a speciális világban tudom segíteni a gyermeket, hogy értelmezni tudja a körülötte folyó eseményeket, Önöket, szülőket pedig javaslatokkal, hogy a hétköznapokat hogyan tudják külön, de mégis együtt megélni.

 Minek után óvodákban, iskolákban, Család-és Gyermekjóléti Szolgálatnál, Családok Átmeneti Otthonában, pszichiátriai betegek munkarehabilitációjában is dolgozom/tam, így bízvást állítom, hogy a gyermekek, ha időben kapnak segítséget és támogató szülői válási folyamat áll mögöttük, a lehető legkisebb érzelmi sérüléssel kerülhetnek ki ebből az élethelyzetből.

Ha úgy érzed, segítségre van szükséged, fordulj hozzánk bizalommal!

Teljeskörű, professzionális megoldások

Minden, amire szükséged van
a válás során és azon túl

Lépj velünk kapcsolatba

KÖvess minket