Dr. Szávó Anita

ügyvéd

Sokéves ügyvédi tevékenységem során széleskörű tapasztalatot szereztem a családjog területén, így házassági bontóperekben és élettársi életközösségek felbontása során történő jogi képviseletben. Ez a jogterület nagyon szenzitív, az ügyfelek legbensőbb magánéletét érinti, ezért a tisztán jogi megközelítést kiegészítve, mint végzett mediátor, mediációs eljárásban is tudom ügyfeleimet támogatni családjogi vitákban.

Hiszem, hogy egy válás során felmerülő, többek között a gyermekek sorsát érintő kérdések rendezésének leghatékonyabb módja a felek közös megegyezése. Ahány ember, annyiféle életsors, speciális élethelyzet, de egy kapcsolat – legyen az házasság vagy élettársi kapcsolat – megszüntetése fokozott érzelmi és pszichés megterhelést okoz minden érintett számára. Ha a kapcsolatból gyerekek is születtek, akkor szükségszerűen adódnak olyan kérdések – pl. szülői felügyeleti jog gyakorlása, kapcsolattartás, gyerektartásdíj – amelyeket nem csupán a jogszabályi előírások miatt szükséges rendezni, de a mindennapok minél gördülékenyebb továbbvitele miatt is. Határozott véleményem, hogy erre a legalkalmasabb mód, ha a bíróság vagy gyámhatóság döntése helyett a felek együtt alakítják ki az életközösségük megszüntetése utáni rendszert és közös megállapodásra jutnak. Természetesen a gyakorlatban ez sokszor nem egyszerű, hiszen pontosan azért vannak az adott helyzetben a felek, mert közös életüket már nem tudják tovább folytatni együtt, feszültség van közöttük, így megállapodásuk részleteinek kidolgozása időigényes folyamat lehet.

Szerencsésnek találom és egyre gyakrabban is találkozom azzal, hogy még az életközösség megszakítása előtt tájékozódnak a felek arról, milyen lehetőségeik, jogaik és kötelezettségeik vannak a házasság vagy élettársi életközösség felbontása kapcsán. Ilyenkor legalább a jogi részt tekintve felkészülten tudnak belevágni életük egyik jelentős változási folyamatába. 

Jelentős és sokszor vitára okot adó kérdés az életközösségi kapcsolatok megszüntetése során a közös vagyon megosztása, amelyben ügyvédként és mediátorként is támogatást tudok nyújtani ügyfeleim számára.

Tevékenységem során empátiával és szakmai kompetenciával segítem a feleket életük e nehéz szakaszában.

Ha úgy érzed, segítségre van szükséged, fordulj hozzánk bizalommal!

Teljeskörű, professzionális megoldások

Minden, amire szükséged van
a válás során és azon túl

Lépj velünk kapcsolatba

KÖvess minket