Pszichológiai szolgáltatások

Pszichológia

Gyermek-pszichológia

Párterápia

Szexuál-pszichológia

Pszichológia

Válás során az esetek nagy részében olyan traumák, nehézségek, problémák húzódhatnak meg a mélyben a feleknél, melyek feloldásában, megoldásában, és feldolgozásában pszichológus szakember segítségére lehet szükség.

Az egyéni terápia során szüksége lehet a páciensnek a családi folyamatok mélyebb megértésére is. A családi életben létezhetnek olyan, generációk óta a mélyben meghúzódó jelenségek, amelyekre nem lát rá az ember.

Családterápiában képzett pszichológus szakembereink abban nyújtanak támogatást, hogy a nem látható, akár tudatalatti faktorokra tudatosan legyünk képesek ránézni és amennyiben mégis megmarad a házasság, vagy amennyiben mégis elválnak a felek, a közös ügyeiket konstruktívan, együttműködően, minél kevesebb kellemetlenséggel legyenek képesek intézni.

Gyermekpszichológia

A gyermekpszichológus abban segíti a szülőket, hogy saját válási krízisük nehézségei mellett is, elég lelki energiát és odafigyelést tudjanak biztosítani a gyermek számára, őt pedig ne vonják bele és ne használják eszközként a válási folyamatban.

A pszichológus által végzett tanácsadás olyan tényezőkre hívja fel a figyelmet a gyermek érzéseivel és helyzetével kapcsolatban, melyre a szülőknek nincsen rálátása a saját problémájuk miatt. A gyermeknek csak akkor tud a pszichológus hatékonyan segíteni, ha a szülők a saját konfliktusaikat segítséggel vagy anélkül rendezték, ezért szükséges a szülőknek a saját élményvilágukon túllátni. Ezért kulcsfontosságúak a szülői konzultációk a gyermekpszichológussal, ahol a felek felkészítést kapnak  ebben a speciális helyzetben a gyermek életkorának megfelelő kezelésére, hogy minél erősebben tompíthassuk az ő válásból adódó fájdalmát.

Mindezek előtt a gyermekpszichológus a szülőkkel egyeztetve felméri a gyermek aktuális lelkiállapotát, a szülőkhöz való aktuális érzelmi kapcsolódását, kötődését, esetleg a már keletkezett lelki sérüléseit. A szülők a vizsgálat eredményéről visszajelzést kapnak, melyet követően a gyermek érdekében, állapotát javítandó pontos teendőket is átbeszélik a szakemberrel.

A pszichológus szükség esetén rövidebb (tanácsadás) vagy hosszabb (terápiás) együttműködést javasolhat, mely során a szülők aktív közreműködésükkel segítik a gyermeket élményei feldolgozásában és a megújult körülményekhez való alkalmazkodásban.

Párterápia

A válási helyzetből adódóan nem a kapcsolat megjavítása, hanem a lelki sérülések minimálisra csökkentése és a két fél közötti együttműködés javítása, jövőbeni kialakítása a cél. Megegyező akarat esetén az sem zárható ki, hogy a válási terápia átalakul párkapcsolati terápiává, és a pár, a kapcsolat, a házasság mégis megmarad. A célnak egyértelműnek kell lennie, és a pár két tagja csak egyetértéssel folytathat eredményes pár-vagy válási terápiát.

Szexuálpszichológia

A válási folyamat gyakori kísérője az értéktelenség érzése és a szexuális problémák felszínre kerülése.

Nagyon sok házasság és élettársi kapcsolat szexuális problémák megoldásának, kezelésének a híján bukik el, megy tönkre. Ezzel a kényes  területtel is foglalkozunk és segítünk a hozzánk fordulók szexuális jellegű problémáinak feltárásában, kezelésében.  A szexualitással kapcsolatos nehézségek nagy része mögött tipikusan kommunikációs hiányosságok állnak. A válással nem egyértelmű, hogy az ahhoz vezető szexuális problémák megoldódnak, ezért azokkal mindenképp érdemes foglalkozni, mert azt a következő kapcsolatainkba is magunkkal vihetjük.

Ha úgy érzed, segítségre van szükséged, fordulj hozzánk bizalommal!

Teljeskörű, professzionális megoldások

Minden, amire szükséged van
a válás során és azon túl

Lépj velünk kapcsolatba

KÖvess minket