Dr. Perger Mónika

pár- és családterapeuta, Gyászfeldolgozás Módszer specialista, tanácsadó szakpszichológus

Pszichológusi munkámat gyermekekkel kezdtem; dolgoztam általános iskolában iskolapszichológusként, majd nevelőszülőknél kihelyezett gyermekekkel és több évig nevelési tanácsadóban. A gyerekekkel végzett munkám során egyre inkább a családi működésre irányult a figyelmem, így az egész családdal kezdtem el dolgozni, ehhez képződtem és lettem családterapeuta. Az utóbbi években a családok mellett egyre többször kizárólag csak párokkal dolgozom. A hosszabb együttélések során előforduló nehézségek esetén, mint érzelmi eltávolodás, harmadik fél megjelenése miatti bizalomvesztés vagy válási krízis során is kérik segítségemet. Ezekben a nehéz helyzetekben is célom a kapcsolatok megmentése, de természetesen vannak olyan helyzetek, amikor ez már nem lehetséges.

Az ilyen esetekben fontosnak tartom, hogy ha a pár a válás mellett dönt, akkor kapjanak segítséget a kapcsolatuk elgyászolásához. A párkapcsolati szakításhoz vagy a váláshoz a köztudatban a gyász kevésbé kapcsolódik pedig ezekben a helyzetekben is megéljük az érzelmi veszteséget. Ennek a feldolgozása fontos ahhoz, hogy az elválás folyamata kevésbé legyen konfliktusokkal megterhelt, és elhúzódó. A párkapcsolati szakítás, válás utáni érzelmi veszteség feldolgozásához a Gyászfeldolgozás Módszert alkalmazom. Ennek a folyamatnak a lépései hozzá tudnak járulni ahhoz, hogy az elvesztett kapcsolatot reálisan lássák, felismerjék és kimondják azokat a fontos érzelmeket, amelyeket a volt párjukkal való kapcsolatban megéltek. Ez a munka egyéni helyzetben történik és a pár mindkét tagja számára ajánlott, különösen azokban az esetekben, ahol gyermekek is vannak és a válás után szülőként továbbra is együtt kell működniük. Az érzelmi veszteségek feldolgozása ahhoz is hozzájárul, hogy a jövőben egy új kapcsolatba már ne vigyék tovább az előzőben megélt nehéz érzéseket és félelmek nélkül képesek legyenek a boldogságra.

Gyakorló pszichológusi munkámmal párhuzamosan az oktatás is része az életemnek. Egyetemi oktatóként fontos célom megmutatni más szakmák jövendőbeli képviselői számára, hogy a pszichológiai ismeretek miként lehetnek a magán – és a szakmai életükben hasznosak és alkalmazhatók.

 

Posztgraduális és módszerspecifikus végzettségek

2020. Tanácsadó szakpszichológus
2019. Gyászfeldolgozás Módszer® Specialista
2018. Externship in Emotionally Focused Therapy (Scott Woolley)
2016. Coaching pszichológus
2015. Autogén tréning gyakorlatvezető
2008. Pedagógiai szakpszichológus
2007. Projektív rajzvizsgálat
2004. Családterapeuta
2003. PhD fokozat
1997. T-csoport vezető

Ha úgy érzed, segítségre van szükséged, fordulj hozzánk bizalommal!

Teljeskörű, professzionális megoldások

Minden, amire szükséged van
a válás során és azon túl

Lépj velünk kapcsolatba

KÖvess minket